06 Mayıs 2008

Exchange 2007 İle Şirket İçi Adres Listeleri Oluşturulması

Soru :

Exchange 2007 sunucum birden fazla @xxx.com domain'e hizmet vermekte.
Her domain kullanıcısı Owa ile maillerine ulaştığında sadece kendi domain kullanıcılarının mail adreslerini global adres liste görmesi için ne yapabilirim.

Cevap :

Exchange Management Console icerisinde Organization Configuration altindan Mailbox rolu altindan Address List icerisinde oncelikle SIRKET isimli bir adres listesi olusturun. Ve bu sirket isimli adres listesi icin herhangi bir filtreleme kurali vermeyin. SIRKET'i bir kap olarak kullanin.

SIRKET altinda da diger firmalara ait olan adres listelerini olusturun. Burada da oncelikle farkli e-mail domainleri icin farkli domain tanimlamalarini Exchange Management Konsolunu kullanarak kullanici ve grup ozelliklerine girmeniz gerekir. Burada size tavsiyem Exchange Advanced tabindaki Custom Attribute'lerden birini (ornegin Custom Attribute1) farkli mail domain isimlerini yazmak icin kullanin. Farkli mail domainlerine gore bu tanimlamayi tum kullanici ve mail gruplarina girin.

Daha sonra SIRKET altinda butun sirketler icin adres listelerini olusturun ve Conditions kisminda Custom Attribute1 secip kutucuga o adres listesi icerisinde yer almasini istediginiz domain adini yazmaniz yeterlidir. Bu sekilde tum farkli domainlere ait listeyi olusturduktan sonra artik kullanicilar Outlook ya da OWA icerisinde GAL yaninda bu adres listelerini de gorecekler ve bu adres listelerini sectiklerinde sadece verilen kritere uyan yani o mail domaini icerisindeki alicilar gelecektir.

Sira geldi kullanici adres listesini acinca otomatik olarak onunla iliskili listeyi getirmeye:

Bunun icin de kullanici bilgisayarinda Outlook icerisinde ToolsàAddress Book tiklayin.
Show Names from the kisminda default olarak Global Address List gelecektir.
Tools --> Options tiklayin.
Addressing penceresinde Show this address list first kisminda ilk acilacak adres listesi hangisi olacaksa onu secin.

OWA ile ulastigi zaman solda gelen adres listelerinden sadece kendisi ile ilgili olani secerek, sadece o liste altindaki kullanicilari gorecektir.

Ayrica farkli GAL nesneleri olusturmakla ilgili olarak da http://exchange-genie.blogspot.com/2007/10/hidding-global-address-lists-gal-with.html adresindeki makaleyi de incelemenizde fayda var.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Amazing blog! Do you have аny hints for aspiгing writегs?

I'm planning to start my own blog soon but I'm a little loѕt οn
еνeгything. Would yоu reсommend
starting with a free platform lіke Wоrԁpress or
go foг a paid option? There агe so many optionѕ
out there thаt I'm totally overwhelmed .. Any recommendations? Thanks a lot!

Also visit my blog post garden center coupons
Also see my site - garden centers denver