13 Mayıs 2008

Active Directory Makale Serisi - III


Active Directory Yapısı

Şirketinizin network ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yapılandırılmış bir Windows 2008/2003/2000 Active Directory yapısı size büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Fakat sistemi kurmaya başlamadan önce sisteminizin ihtiyaçları ve imkanlarını göz önüne alarak çok detaylı ve uygulanabilir bir planlama yapmanız gerekir.



Bu planlamada active directory yapısını iki ayrı alanda değerlendirmeniz gerekir.Bunlar:

Mantıksal Yapı(Logical Structure)
Fiziksel Yapı(Physical Structure)

Mantıksal Komponentler :

Active Directory içerisindeki kaynakların organize edilmesi ve gruplandırılmasını içeren yapı mantıksal yapıdır. Mantıksal olarak bir objenin lokasyonu organize edildikten sonra fiziksel olarak konumu değişse de kaynağa ulaşımda sorun yaşanmayacaktır. Active Directory içerisindeki mantıksal komponentleri dört gruba ayırıyoruz:

Domain
Tree
Organizational Unit
Forest


Şimdi de bu mantıksal komponentlerin ne işe yaradıklarını inceleyelim.
DOMAIN

Bir Windows networkünde merkezi yönetimi sağlamak amacıyla kurulan çekirdek yönetim birimine domain adı verilir. Domain, aynı isim altında toplanmış objelerin oluşturduğu yapılara verilen isimdir.Aynı domain içerisinde bulunan bütün objeler ortak bir veritabanı içerisinde depolanırlar. Windows 2008/2003 networkleri üzerinde domain yapısının oluşturulabilmesi için Active Directory dizin servisinin, Windows Server 2008/2003 ailesinden bir işletim sistemine sahip bilgisayar üzerinde kurulması ve yapılandırılması gerekir. Active Directory dizin servisinin kurulumunu gerçekleştirmek için bazı gereksinimlerin yerine getirilmesi gerekir.Bu gereksinimlerle ilgili geniş bilgiyi bu bölüm içerisinde ilerleyen başlıklarda bulabilirsiniz.




















Hiç yorum yok: