13 Haziran 2006

Soru : Şu anda application modunda Windows 2000 terminal serverım var. Üzerinde terminal server CAL install edilmis durumda. Yeni ve daha güçlü bir server kurup terminal server application modunda yapılandıırmak istiyorum. Windows 2000 server ve 2003 serverda terminal server ı application modda kurarsak sırasıyla 90 ve 120 gunluk kulanım hakkının varoldugunu okudum. Bu sürenin bitiminde terminal server a kullanıcılar baglanamazmı artık, ya da bu sure kullanıcıların baglanmasıyla ilgili olmayıp terminal server client access lisans alma mecburiyetinin basladıgı suremidir. Bu süreler sona erdiğinde CAL lisansları kurmak gerekliyse şu andaki Terminal serverdan , yeni kuracagım servera CAL ları aktarabiliyormuyum sorunsuz çalışabilmek için.
Win 2000 server mı kurmalıyım, Win2003 server da kurabilirmiyim.Win 2003 server terminal server olarak kullanmak için yeniden lisans almalımıyım (upgrade vs.) Ya da başka bir çözüm var mıdır?



Cevap : Terminal Server Lisanslama yapisinda Windows 2000 ile Windows Server 2003 arasinda yapisal bazi farkliliklar mevcut.

Windows 2000 de gecici lisans 90 gun idi, Windows 2003 de 120 gune cikti.
Windows 2000 de Terminal Server lisans server bilgisayarinin mutlaka Domain Controller olma zorunlulugu vardi, Windows 2003 de bu zorunluluk kalkti ve member server bilgisayarlarini da Terminal Server License Server olarak kullanabiliyorsunuz.

Windows 2000 Terminal Server lisanslamisinda Windows 2000 ve Windows XP isletim sisteminde calisan ve Windows SERVER CAL lisanslari varsa, bu clientlar icin Terminal Server CAL icin ayri bir ucret odenmiyordu. Sadece aktivasyonu yapmaniz yeterliydi.

Windows Server 2003 Terminal Server lisanslamasinda ise, Windows 2000 ya da Windows XP clientlari icin lokal Windows Server CAL lisanslarinin yaninda ayrica Terminal Server CAL almaniz gerekir. Lisanslama sistemi konusunda son degisiklikler ile ilgili kesin bilgi icin lisans bayinizden ya da Microsoft'tan bilgi alabilirsiniz.

Clientlara yayinlanan 90-120 gunluk lisanslarin bu surelerin sonunda otomatik olarak suresi doldugu icin kullanicilarin baglanmasi mumkun olmuyor. Terminal Server License Server uzerinde Administrative Tools-->Terminal Services Licensing konsolunda License Server uzerinden Install Licenses ile Web, internet,telefon ya da fax yoluyla yukleyip aktiflestirebilirsiniz.

Eger sistemde hem Windows 2000 hem de Windows Server 2003 Terminal Server kullanacaksaniz, Windows Server 2003 hem Windows 2000 hem de Windows 2003 Terminal lisans server hizmeti destegi vermektedir.

Sahip oldugunuz Windows 2000 Terminal Server lisanslarini baska bir Windows 2000 Terminal Server License Server'a tasimak icin, Microsoft ile yeni server icin tekrar baglantiya gecerek, yeni aktivasyon istemeniz gerekir. Aktivasyonu saglanmis her lisans servera aktivasyon esnasinda bir benzersiz bir sertifika atanir.Dolayısıyla yeni server icin de bunu tekrar almaniz gerekir. Kisacasi, mevcut lisans server uzerindeki lisans veritabanini yeni server bilgisayarina aktarmak yetmiyor.Yeni lisans server uzerine lisanslarin yeniden kurulmasi gerekmektedir.Bu konuda da Microsoft ile gorusmeniz gerekir.

Sahip oldugunuz Windows 2000 Terminal Server bilgisayarini Windows 2003 Terminal Server Lisans Server bilgisayarina yukseltmek icin yine yeni lisans server uzerine lisanslarin yeniden kurulmasi gerekmektedir.Bu konuda da Microsoft ile gorusmeniz gerekir.

Hiç yorum yok: