22 Haziran 2006

Exchange 2003'de Gönderilen ve Alınan Mesaj Sayısının Sınırlanması

Soru:

Exchange Server 2003 St kullanıyoruz. Günlük olarak gönderilen ya da alınan mail sayısını
kısıtlayabilmemin bir yolu var mıdır? (mail sayısına ya da boyutuna göre)

Cevap:

Kullanicilar icin mesaj boyutu ve kota ayarlamalarini 8 farkli yerden farkli ya da benzer amaclara gore yapabilirsiniz.

Mailbox bazinda gonderilen ve alinan mesaj limiti icin:

Exchange 2003 de mailbox bazinda Active Directory Users and Computers konsolunda kullanici ozelliklerinden Exchange General tabinda Delivery Restrictions butonuna tiklayip, gelen ekranda Sending message size ile kullanicinin gonderdigi mesajlar icin, Receiving message size ile de kullanicinin aldigi mesajlar icin kota koyabilirsiniz.

Global olarak gonderilen ve alinan mesaj limiti icin:

Exchange System Manager’da Global Settings altindan Message Delivery Properties den Defaults tabindan bu ayarlamayi genel icin yapabilirsiniz.

Mailbox bazinda mailbox kota limiti icin:

Exchange 2003 de mailbox bazinda Active Directory Users and Computers konsolunda kullanici ozelliklerinden Exchange General tabinda Storage Limits butonuna tiklayip, gelen ekranda Prohibit Send ile belirtilen boyut doldugunda kullanicinin gonderimini yasaklamak, Prohibit Send and Receive ile de kullanicinin hem gonderimini hem de alimini yasaklamayi saglayan kota koyabilirsiniz.

Database (Store) bazinda mailbox kota limiti icin:

Exchange System Manager’da Server altinda Storage Group altinda Mailbox Store Properties den Limits tabindan ayarlayabilirsiniz. Gelen ekranda Prohibit Send ile belirtilen boyut doldugunda kullanicinin gonderimini yasaklamak, Prohibit Send and Receive ile de kullanicinin hem gonderimini hem de alimini yasaklamayi saglayan kota koyabilirsiniz. Buradan yapilan ayar ile bu store altinda mailbox olan herkes icin gecerli olur.

Database (Store) bazinda System Policy ile mailbox kota limiti icin:

Exchange System Manager’da Server üzerinde sag tusa basip New àSystem Policy Container tiklayin. Asagida gelen System Policy kabi uzerinde sag tusa basarak New den Mailbox Store Policy tiklayin. Size hangi tab icin ayar yapacaginizi sorar. Limits tabini secin. Gerekli ayarlari yapin. Daha sonra bu policy yi store a baglamak icin policy uzerinde sag tusa basip Add Mailbox Store policy ile policy den etkilenecek store lari ekleyin. Boylece ortak ayari kullanacak store lar icin tek bir policy ile ayni kota ayarlarini uygulamis olursunuz. System Policy uygulandigini Store ozelliklerine giderek Limits ve Polices tablarindan gorebilirsiniz. Artik policy den ayarlari alan Limits tabinda ayar yapamadiginizi gorursunuz.

Connector uzerinde mesaj limiti icin:

Connector properties de Message Restrictions tabinda Allowed Sizes ile limit uygulayabilirsiniz.

SMTP Virtual Server protokolu uzerinde mesaj limiti icin:

Server altindan ProtocolsàSMTPàSMTP Virtual Server Properties girin. Messages tabina gecin. Asagidaki kutucuklarla istediginize gore limit uygulayabilirsiniz.

Hiç yorum yok: