15 Haziran 2008

Sertifikasyonda Yeni Jenerasyon Yazı Dizisi I – Windows Server 2008 Sertifikasyonu

Microsoft sertifikasyonunda yeni bir kuşak başlıyor. Bu yenilik sadece sertifikasyon haritasında değil aynı zamanda sınav yönteminde de bazı değişiklikleri beraberinde getiriyor. Geçmişteki ürünlere ait sertifikasyonlarda belli bir dönem sonra özellikle soru ezberiyle “Paper” diye tabi ettiğimiz ünvan alınması ürünlerdeki uzmanlığın belgelenmesinde sektörde sertifikanın değerinin düştüğüne ait değerlendirmeler almaya başlamıştık. Yeni kuşak sertifikasyonlarda gelen “emulation technology” sayesinde saha ve uygulama deneyimi olmayan adayların başarılı olması biraz daha zorlaşacak. Sınavlar içerisinde tamamen uygulamaya yönelik simulasyon sorularıyla adayın sadece teorik değil laboratuvar uygulamasına da hakim olup olmadığı ölçülecektir. Arka planda sanal ortamda gelecek simulasyon soruları sınavda önemli bir yüzdeye sahip olacak. Özet olarak sınav soruları hem klasik test usulü, hem sürükle bırak hem de sümulasyon uygulamalarını içerecek ve adaylar sınav sonunda cevapladıkları bütün soruların sonucunda oluşacak toplam skoru gelen skor raporu ekranında öğrenecekler.
Microsoft Certified Technology Specialist (MCTS) ve Bir Adım Ötesi Microsoft Certified IT Professional (MCITP)
Yeni kuşak sertifikasyonlardaki önemli bir değişim de sertifikasyon yol haritasında karşımıza geliyor. Yeni kuşak sertifikasyonlarda sertifikasyon iki aşamaya bölündü : Teknoloji Uzmanlığı (Technology Specialist) olarak tanımlanan ve teknisyen seviyesinde teknolojik kabiliyetlerin kazanıldığı aşama ve Bilgi Teknolojileri Profesyoneli (IT Professional) olarak tanımlanan ve uzman seviyesinde profesyonel mesleki rolün tanımlandığı aşama. Adaylar ilgili ürünle ilgili 1 sınav vererek kısaca MCTS olarak tanımlanan Microsoft Certified Technology Specialist sertifikasyonunu almaya hak kazanacaklardır. Adaylar MCTS Sertifikasyonunu aldıktan sonra uzmanlık seviyesinde ilave sınavları da (1 ya da 2 sınav) tamamlayarak ünvanlarını kısaca MCITP olarak bilinen Microsoft Certified IT Professional uzmanlık seviyesine yükseltmiş olacaklardır. Yazılım alanında uzmanlaşacak adaylar da MCTS sertifikasyonundan sonra gireceklesi uzmanlık sınavlarını vererek de kısaca MCPD olarak tanımlanan Microsoft Certified Professional Developer seviyesine yükselteceklerdir. MCITP ve MCPD sertifikasyonlarını almaya hak kazanabilmek için adayların MCTS sertifikasyonu için gerekli sınavları da vermeleri ve MCTS ünvanlarını da almaları gerekmektedir. Yeni kuşak sertifikasyonlar ortalama her üç yılda bir ürünün yeni versiyonu ile güncellenmeyi gerektirmektedir.
Microsoft’un Windows Server ürün grubu tarafındaki yeni ürünü Windows Server 2008 Sertifikasyonunda da karşımıza beş (5) ayrı sertikasyon gelmektedir. Bunlardan 3 tanesi teknoloji uzmanlığı seviyesindeki MCTS sertifikasyonları , 2 tanesi de uzmanlık seviyesindeki MCITP sertifikasyonu:


Aşağıdaki tabloda Windows Server 2008 ile ilgili bütün sınavların listesini görmektesiniz:

MCTS – Windows Server 2008 Sertifikasyonu




MCSE on Windows Server 2003 ‘den MCITP Sertifikasyonlarına Yükseltme

MCSA on Windows Server 2003’den MCITP Sertifikasyonlarına Yükseltme

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Mesut Bey ben 2008 ile ilgili tüm sınavlara girdim ve şu anda MCITP:Server Administrator ve Enterprise Administrator unvanlarına sahibim sorularda bir tane bile simülasyon yok......hepsi test ve çoktan seçmeli sorular drag drop sorular bile çok az.....Ayrıca sorular çok kısa dumpları çalışan adaylar sınavı rahatlıla geçiyor....

Saygılar,